Kategóriák

Ajándékozási illemkódex – kerüld el a karácsonyi kínos helyzeteket

karácsonyi illemkódex

Ha nem szeretnél kellemetlen helyzetbe kerülni az ünnepek alkalmával, adunk pár jó tanácsot, hogy mit tegyél, és mit ne tegyél!

1) Ne magadnak válassz ajándékot, hanem annak, akit meglepnél vele, hiszen te se örülnél egy olyan ajándéknak, ami más ízlése szerint lett választva. Figyeld meg jól, hogy mit szeret és mit nem az ajándékozott, és a meglepetés megvételekor próbálj az ő bőrébe bújva választani.

2) Olyan ajándékot vegyél, ami mosolyt csal más arcára és ne olyat, ami egy fintort. Az utóbbi csoportba tartoznak például azok az ajándékok, amelyek bizonyos üzeneteket sugallnak. (például szakácskönyv annak a barátodnak, aki nem tud és nem is szeret főzni.)

3) Sose ajándékozz pénzt! Ha nagyon nincs ötleted, vagy azt szeretnéd, hogy az ajándékozott magának választhasson ajándékot, vegyél ajándékutalványt. Jó ötlet lehet valamilyen élményajándék választása is, férfiaknak választhatsz például valami extrém programot, nőknek pedig romantikus vagy kényeztetető élményt.

4) Mindig tüntesd el az árcímkét! Akár drágább, akár olcsóbb meglepetéssel készülsz, kínos helyzetbe kerülhetsz, ha az árcímkét nem tünteted el.

5) Mások előtt ne adj át intim, vagy olyan dolgot, ami kínosan érintheti az ajándékozottat, várj vele addig, amíg kettesben nem maradtok.

6) Könyvet, CD-t, és kozmetikai szereket jó ötlet lehet ajándékozni, de csak akkor, ha ismered barátod, szeretted ízlését. Ha mindenképp ilyesmit szeretnél ajándékba adni, akkor vásárolj a megfelelő üzletbe szóló ajándékutalványt. Extrém, nem mindennapi ajándékot is csak akkor vegyél, ha biztos vagy abban, hogy szeretted örülni fog neki.

7) Ha ajándékot kapsz valakitől, tépd le a csomagolópapírt azonnal! Ha nem bontod ki és nézed meg az ajándékod, az azt sugallhatja az ajándékozó felé, hogy nem érdekel téged a tőle kapott meglepetés.

8) Senki sem örül, ha olyan ajándékot kap, ami nem nyeri el a tetszését, így nyilvánvalóan te sem. Azonban ha nem akarod, hogy az ünnep rossz hangulatban teljen, csak tapintatosan hozd az ajándékozó tudtára, hogy nem a te ízlésed szerint lett az ajándék kiválasztva. Mindenképp szólj az ajándékozónak, ha nagyobb értékű tárgyról van szó, hátha ki tudjátok cseréltetni azt az ünnepek után, és így nem kidobott pénz lesz a rosszul kiválasztott ajándék. 

9) Nem illik tovább ajándékozni azokat a dolgokat, amiket másoktól kaptunk, azonban ha mégis ezt tesszük, legyünk nagyon diszkrétek és ne hozzuk a tudtára annak, akitől kaptuk.

10) Ne az ajándék árával foglalkozz, mikor kibontod a csomagot, hanem az értékkel, amit képvisel. Értékeld az ötletet, a kivitelezést és az utánajárást is, hiszen te is tudod, hogy mekkora munkával jár néha egy-egy ajándék beszerzése.

Ha ezeket a pontokat betartod, a karácsonyi ajándékozás biztosan meghitt hangulatban fog telni, és pozitív élmény lesz a te, és a szeretteid számára is.

Facebook
Az oldal tetejére

Nincs kedved kitölteni az egész űrlapot?

Kérj visszahívást és mi megcsináljuk helyetted!