Kategóriák

Családfa ajándékba: gondolt már erre?

Gondolt már arra, hogy a családfa ajándékba mennyire eredeti érték és egyedi ötlet? Képzelje el a szituációt, amikor a család legidősebb tagjának átnyújtják az eredeti családfát, képzelje el, hogy az ajándékba kapott családfa után már mennyivel egyszerűbb lesz megértenie, hogy kikről szólnak a családi történetek, hogy kikről beszélnek a rokonok, hiszen ez után már sokkal átláthatóbb lesz a családunk története, a családunk személyeinek története. A múlt széppé teszi a jelent, a múlt segít megérteni a jelent. A családi kapcsolatok megértéséhez azonban nélkülözhetetlen egy családfa

A családfa készítés nagyon érdekes dolog, de nagyon kevesen tudják a megfelelőképpen elkészíteni. Sokan fognak bele, mondván az interneten már minden fenn van, már nagyon sok adatbázis elérhető az internetről digitális formában, ugyanakkor az ingyenesen elérhető anyagok sokszor nagyon kevésnek bizonyulnak. Az is igaz, hogy nagyon sokan kezdenek családfa kutatásba, aztán az első problémánál megtorpannak, vagy akár évekig is készítik és végül nem lesz belőle semmi.

A családfa ajándékba egy olyan egyedi születésnapi vagy évfordulós ajándék, amiről még nem is álmodhatott az ünnepelt. A családfa ajándékba minden alkalomra tökéletes: születésnapra, évfordulóra, de esküvői ajándéknak is kiváló, de akár az új jövevény érkeztekor is meglephetjük a családot egy családfával.

A szülők és nagyszülők rengeteget mesélnek a családról, a család azon tagjairól, akiket mi csak névről ismerhetünk. A történetek sokszor olyan személyekről szólnak, akik olyan távoli rokonai a család szűk körének, hogy szinte meg sem tudjuk mondani, hogy melyik ágról ismerős a név. Az is sokszor megesik, hogy barátokról derül ki, hogy nagyon távoli rokonunk, de az is megeshet, hogy a családtagok külföldön élnek és nem is tartják a kapcsolatot. Manapság a család fogalma egyre jobban megváltozott, és egyre távolabbinak érezzük a család valós fogalmát. Mivel ma már nem él több generáció együtt, mint régen, így a családi kötelékek is kissé lazábbá váltak. Pedig a család az egyik meghatározó eleme az életnek és természetesen az életben maradásnak is. A család az, aminek a tagjaira mindig számíthatunk, ahová mindig hazatérhetünk, akik soha nem hagynak el bennünket, akik mindig mindenben mellettünk állnak. Vagyis ez a normális családmodell, arra kell a gyermekeket is tanítani, hogy ezt így lássák.Ez azt jelenti például, hogy a családfa ajándékba akár a gyerekeknek is kiváló, hiszen a családfa olyan dokumentumokat is tartalmaz, amelyek akár a számukra is érdekesek lehetnek. A gyerekeknek mindig különleges élmény felismerni valamilyen kötődést, nekik mindig érdekes találkozni azzal, aki valamilyen módon kapcsolódik hozzájuk, névvel vagy vérrel. Ahhoz, hogy a gyermek megértse a család lényegét, a család funkcióját, történeteket kell neki mesélni. De nem csak arról, akik körülöttünk vannak, hanem az elődeinkről, a felmenőinkről is. Fontos dolog megérteni, hogy honnan érkeztünk, fontos dolog a gyermekkel is megértetni, hogy honnan származik a világ, honnan keletkezett az ember, és hogy mit jelent a család. A család fogalma ugyanis képes az egész gondolkodást megváltoztatni az emberiségről, az emberről.

A családfa ajándékba kellemes, megható és mókás ajándék is egyben. Megtudni, hogy kik a legtávolabbi felmenőink, akiket még fel lehet kutatni, megtudni, hogy esetleg milyen nemzetiségekkel vagyunk kapcsolatban, hogy hol jártunk bizonyos korokban és korszakokban nagyon érdekes dolog. Elképzelni felmenőinket a kor ruháiban, egyszerűen élőnek és valóságosnak hozza a család fogalmát. A családfa ajándékba az egész családot leülteti egy asztalhoz vagy egy számítógéphez, hogy a család együtt lehessen, és együtt böngészhesse a felmenők történeteit.

Facebook
Az oldal tetejére

Nincs kedved kitölteni az egész űrlapot?

Kérj visszahívást és mi megcsináljuk helyetted!