Kategóriák

Karácsonyi ajándékozási etikett – Tippek kényes kérdésekre

Szerinted ugyanolyan értékben kell karácsonyi ajándékod adnod, mint amit kaptál valakitől? - Nem, találd meg a legjobb dolgot, amit tudsz adni a kereteidből. Amikor eljön az karácsonyi ajándékozások ideje, ajánlatos készítened egy listát azokról, akiket meg akarsz ajándékozni, és összeírni, mennyit tudsz egy-egy emberre szánni. Nem verd magad drága adósságba a karácsonyi ajándék miatt.

Nem tervezted, hogy karácsonyi ajándékot veszel neki, de ő megajándékoz. Kell-e viszonoznod?

- Nem, illedelmesen köszönd meg, de nem kell viszonoznod, ha jön egy váratlan karácsonyi ajándék. Ne kezdj el magyarázkodni, csak köszönd meg.

Szükséges köszönő üzenet, ha személyesen már megköszöntük a karácsonyi ajándékot?

- Nem. Kedves gesztus, ha üzenetben is megköszönjük a karácsonyi ajándékot, annak, akinek már személyesen is megtettük, de nem kötelező. A kivétel: az esküvői ajándékok. Egyébként, ha nem tudod személyesen megköszönni az ajándékot, az a legjobb, ha küldesz egy kézzel írott köszönő kártyát. Az e-mail nem annyira jó megoldás, de jobb, mint a semmi.

Kell-e karácsonyi ajándékot adni a főnöködnek?

- Nem, ez úgy tűnne, mintha be akarnál vágódni nála. Nem szükséges karácsonyi ajándék a főnöködnek, hacsak nem kevesen dolgoztok az irodában. Te se szeretnéd, hogy versennyé fajuljon a dolog. Másrészről a kollegáidnak minden további nélkül adható karácsonyi meglepetés. De ne munkaidőben add át őket, ha csak egy valakinek vagy pár embernek adsz ajándékot.

Az ajándék utalvány karácsonyra népszerű, de csak megfutamodásnak számítanak?

- Nem szükségszerűen. Manapság már elfogadottak. Az ajándék utalvány jól példázza, hogy változnak a szokások az idők folyamán. Az egyedi ajándékok jobbak, mert több odafigyelést feltételez. Viszont a karácsonyi ajándék utalvány is elfogadottá vált és még mindig jobb, mint pénzt adni. Ha a különleges ajándék utalvány a cél, akkor nézz körül utalványaink között!

Melyik karácsonyi ajándékokat nem helyénvaló adni egy ismerősnek?

Kölni vagy parfüm, fehérnemű vagy hálóruha, alkohol. A fehérnemű dolgokat határozottan nem szokás adni, hacsak nem az illető párja vagy. A kölniknek vagy parfümöknek szintén romantikus felhangja van, így szintén nem nagyon ajánlatos. Alkoholt pedig nem adsz nem annyira jó ismerősnek, mert nem tudhatod, mit szeret, vagy mit gondol az alkoholos befolyásoltságról.

 

Facebook
Az oldal tetejére

Nincs kedved kitölteni az egész űrlapot?

Kérj visszahívást és mi megcsináljuk helyetted!