Kategóriák

Szabadtéri céges csapatépítő programok

A különféle céges csapatépítő programok mindig jól összehozzák a munkatársakat. Sokan nem hisznek a céges csapatépítő programok erejében, aztán elmennek egy ilyenre, ahonnan aztán a kellőképpen meglepődve térnek haza. Nem egy kételkedő emberrel találkoztunk már ilyen téren, és nem egy személy köszönte már meg, hogy részt „kellett” vennie egy ilyen buliban. 

Sokan azt hiszik, hogy a céges bulik inkább a flancról szólnak, mint valósi együtt töltött időről, hogy egy csapatépítő hétvége inkább kötelező feladat, minthogy annak valami értelme vagy hozama is lenne. Szerencsére már sok cégvezető és főnök felismerte ezeknek a programoknak és ezeknek az eseményeknek a pozitív voltát. Sokan azonban abba a hibába esnek, hogy tényleg egy flancos vacsorát szerveznek, ahol még ha a vezetőség külön is ül az alkalmazottaktól és ha éreztetik a hierarchiát, akkor még sokkal rosszabbat tesznek, mint amit tehettek volna ha egy csapatépítő játékon vesznek részt. Sokan azonban felismerték, hogy hogyan is lehet tényleg csapatot faragni egy látszólagos, úgynevezett csapatból.

A szabadtéri céges programok, mint például a különféle megmérettetések, csapatjátékok, kisebb versenyek, esetleg valamilyen különleges élmények teljes mértékben másképp kovácsolnak össze egy társaságot, mint egy flancos vacsora. A csapatépítő játékok lényege és előnye, hogy az emberek fel tudnak oldódni benne, hogy tudnak nyitni egymás felé, hogy valamilyen határokat leküzdenek magukban, ellentétben a vacsorákkal és kötött bulikkal, ahol már adni kell a megjelenésre, valamilyen viselkedési normáknak kell megfelelni, tehát valamilyen szinten feszengenek az emberek. A céges csapatépítő programok/játékok inkább határokat döntenek fel, feloldják a hangulatot, míg a konvencionálisan együtt töltött idő inkább még több korlátot és feszengést hoz létre bennünk.

Ez egy teljesen egyszerű szituáció ismertetésével megérthető: főnök alkalmazott összetalálkozik a karácsonyi buliban, és úgy érzik, kénytelen beszélgetni, de hirtelen nem is tudják miről, jön a család téma, munka, időjárás… érződik, hogy feszült a hangulat, az alkalmazott nem is tudja, hogy hogyan viszonyuljon főnökéhez egy ilyen helyzetben, miről lehet vele beszélgetni és miről nem stb. A másik szituáció: főnök és alkalmazott egy csapatban versenyeznek még 3 munkatárssal együtt – a másik csapat összetétele is hasonló (szinte mindegy, hogy mi a játék). A főnök szerez egy pontot, mindenki örül, összecsapják a kezeket, kiáltoznak, hogy hajrá, szuper, nevetnek. Alkalmazott szerez pontot, ugyanez a helyzet. A játék után leülnek meginni valamit, a két csapat együtt, tehát az egész munkaközösség. Szinte nem is érződik, hogy ők munkatársak, máris az az érzés van mindenkiben, hogy egy jó baráti társaság érkezett játszani. A játék lényege az volt, hogy csapatként, egy cél elérése érdekében küzdjenek – vajon nem ez a lényege a munkának is? Míg a hivatalos vacsora feszengésen nem lép túl, addig egy játék azonnal megadja a lényeget: ez után már a munkán is könnyebben tudunk csapatban együtt dolgozni, sikeresebb lehet a cég, jobb lehet a munkakörnyezet, boldogabb lehet mindenki!Válasszunk a szabadtéri céges csapatépítő programok közül, amelyek összehozzák a társaságot. Legyen szó lövészetről, katonai élményről, autós élményről, valamilyen repülésről, legyen verseny, legyen csapatjáték, vagy legyen esetleg kikapcsolódás – de nem a hagyományos vacsora, hanem ahol elfelejtjük egy estére hogy ki a főnök és ki az alkalmazott –, vagy legyen extrém élmény, legyen versenyszellem stb. A céges csapatépítő programok lényege, hogy leküzdjük bizonyos határaink, hogy aztán később, az irodában is tudjunk együtt dolgozni, együtt gondolkodni, egy cél érdekében tenni valamit!

Facebook
Az oldal tetejére